28 d’octubre 2013

Ajuntament de Montcada i Reixac , any 1964. Oferta de l’administració pública per a cobrir la vacant d’un Guardia Urbà.


Ser addicte al règim  era  un requisit  ,entre altres , que calia tenir per a poder participar a la convocatòria.
 
Eren altres temps  que convé de quan en quan recordar.

Copia literal del BOE ( Boletin Oficial del Estado)  núm. 257 de 29 d’Octubre de 1964: 

 No tenim constància fefaent de qui va ser l’afortunat que  guanyar  el lloc de treball. Eren, com em dit abans uns altres temps  . La convocatòria va coincidir amb una ordre(1) enviada directament a tots els Ajuntaments  a la que, entre altres coses,  es proposava un augment de sou dels funcionaris públics que en línies generals ( i més concretament els policies locals) estaven mal retribuïts . El règim volia demostrar que “ España va bien”  i que calia posar fi  a una irregularitat que es produïa i que era tolerada per les autoritats locals  on molts d’aquells guàrdies locals es veien obligats a buscar-se la vida com podien, majoritàriament una bona part tenia un treball complementari  fora de l’Ajuntament.   Per a situar l’època   i el que passava cal recordar  que per Nadal  molts d’aquells empleats públics rebien el seu “aguinaldo particular” . Tots els que tinguin més de 50 anys  recordaran  aquelles targetes que els encarregats de netejar els carrers ( popularment  “escombriaires”)o carters  passaven per totes les cases desitjant-nos unes bones  festes , així com  els obsequis ( com demostra la imatge) que s’entregaven als guàrdies urbans.


 
 (Imatge actual de policia local)

 Com dada complementaria  recordem  que a l’any 1964  la plantilla de guàrdies locals era composta per 1 Sergent, 2 caporals i 15 guàrdies . El sou mitja d’un guàrdia  ( s’entén sense exercir càrrec de comandament)  era d’unes 30.000 ptes a l’any (2). L’any 1965 van veure  augmentat el seu sou  ( inclou tots els complements) en quasi un 50%. L’única contrapartida va ser que la plantilla es va reduir amb 5 números menys , passant de 15 a 10 les places  que s’anomenaven fixes .  La reducció  de 5 treballadors es va produir majoritàriament  per  jubilacions  cosa que va obligar a l’Ajuntament  a cobrir les baixes  amb noves contractacions de caràcter temporal  ( amb un sou més baix) que inevitablement al caps d’uns anys  passava de lloc de treball temporal a fixe ,  degut a les regularitzacions  i adaptació de la plantilla a les noves necessitats que es produïen per l’augment de la població.  
 
(1)     Ordre del Ministeri de la Governació . Direcció General d’Administració Local. Núm. 3 , referencia 27.386 , Secció 1 de 25 de juny de 1964. (L’ordre deixava a criteri de l’Ajuntament la seva aplicació voluntària a partir d’aquell dia i  que en tot cas aquesta aplicació   no podia superar  la data   1 de gener de 1965)
(2)     El sou mig d’un peó de l’Aismalibar era d’unes 48/50.000 ptes a l’any. 

JOSEP  BACARDIT  SANLLEHI.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Feia temps que no entrava al blog.
Molt interessant l'article. Desitjo que penjeu més informacions, ja sé que esteu treballant en altres temes que us donen molta feina.
Ànims i endavant.

Josep Capella