14 de juliol 2011

UNA EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA DE JOSEP Mª. PÉREZ MOLINOS



A la Sala General de la Biblioteca Pública de Ripollet, hi ha una interessant exposició fotogràfica sobre la guerra civil i la postguerra, d'un jove fotògraf: Josep Maria Pérez Molinos. Són unes 60 fotografies inèdites de gran qualitat Això ha estat possible gràcies al Museu d'Història Catalunya, a l'Ajuntament de Ripollet (Regidoria de Cultura) i a EMA publicacions i publicitat. Restarà oberta fins al 15 de setembre.

Al mateix acte de presentació celebrat avui, es va presentar un llibre "Les Cares de la Guerra" testimonis de la Guerra Civil i la Repressió a Ripollet: autors David Fontanals i Marc Padró. Editorial EMA Publicacions.
Aquest acte forma part de la commemoració del 75è aniversari del començament de la Guerra Civil.

BIBLIOGRAFIA:

El fotògraf Josep Maria Pérez Molinos (Barcelona, 1921-2004) va tenir dues vides. La primera, durant la guerra. En esclatar el conflicte, el Comitè de Milícies Antifeixistes el va enviar al front d’Aragó. Amb només quinze anys i una càmera a la mà, va ser probablement el fotògraf més jove que va cobrir la guerra. A partir de 1937 va començar a col·laborar amb el diari Treball, del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

Amb l’ocupació franquista de la capital catalana comença una segona vida. Pérez Molinos és detingut i se li requisen milers de fotografies. Paradoxalment, aconsegueix una credencial del Servei Nacional de Propaganda i comença a treballar com a fotògraf oficial del governador civil de Barcelona. A final de l’any 1942 es descobreix el seu passat comunista i és obligat a abandonar la professió, a la qual no torna a dedicar-se fins al cap de més de tres dècades, mort ja el dictador.

Les fotografies que aquí s’exposen van poder ser recuperades gràcies a uns negatius que Pérez Molinos va amagar al seu domicili familiar i que no van ser descoberts fins poc abans de la seva mort, l’agost de 2004. Són un retrat excepcional fet des de primera línia que mostra els canvis profunds experimentats per la societat catalana entre els convulsos anys revolucionaris de la guerra i la instauració del terrible nou ordre franquista.

NOTA:

Ens agradaria que des de l'àmbit cultural del nostre Ajuntament poguessin realitzar les gestions per presentar-la també a Montcada i Reixac. És un suggeriment. Gràcies


Ricard Ramos Jiménez

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt interessant aquesta exposició.
He pensat a vegades que segurament a Montcada existeixen també fotografies dels anys de guerra civil i també es podria fer una exposició.
Jo n'he vist algunes, però estic segur que se'n podrien trobar més. Potser algun dia podrien treballar sobre aixó.

Josep Capella