09 de juliol 2011

MERCÈ LLIMONA A L'ESGUARD















L'Esguard, era una publicació catalana de joventut, que va editar-se des d'octubre de l'any 1931 fins juny del 1934. Un estol de joves montcadencs i montcadenques van iniciar, no sense dificultats, aquesta aventura de publicar informació sobre els fets, notícies, etc. del nostre poble, sota un nou Estat, la II República Espanyola i, aixoplugats en l'emblemàtic local de l'Associació Benefico Instructiva (ABI) del carrer Colon.

Entre els diferents treballs que s'han publicat, ens ha sorprès descobrir una singularitat, es tracta d'un escrit de narrativa literaria d'un professor d'escola que va estar entre nosaltres una bona temporada, es deia: Alfons G. Giménez. Un col.laborador i compromès amb aquells aspectes socials i culturals de Montcada. Ell va ser un dels mestres voluntaris que van començar a donar lliçons de català en el mateix local que ja hem esmentat. Però la notícia que portem avui és allò que hem descobert, concretament en el número 23 d'octubre de l'any 1932 va publicar aquest professor una narració "La desconeguda " amb una singular il.lustració de Mercè Llimona. Un dibuix no massa habitual, doncs, Mercè Llimona es va dedicar més als dibuixos d'il·lustracions infantils, per això sobte que aparegui a Montcada i crec l'única vegada que és publica un dibuix –no infantil- d'aquesta coneguda i prolifera artista en una publicació de Montcada.

Petita bibliografia de Mercè Llimona

Va néixer a Barcelona el 16 d'abril de 1914. Filla del pintor Joan Llimona, i neboda de l'escultor Josep Llimona. Als quinze anys assistia a les classes de Llotja, però, sentint-se més dotada pel dibuix que per la pintura, va completar la seva formació a les Acadèmies Dalmases i Baixas i sobretot, a l'estudi del seu oncle. Aviat il·lustrà amb dibuixos a ploma molts contes recollits per Valeri Serra i Boldú en les Rondalles populars, editades per Poliglota.

A l'esclatar la guerra, va marxar cap a París. D'allí es traslladà a Sant Sebastià, on publicà una de les seves primeres obres: La princesa Risita (1938). L'any 1939 torna a Barcelona. Comença la seva relació amb les editorials Joventut i amb Hymsa; Ha creat i il·lustrat més de mig centenar de llibres per a infants, entre els quals destaquem: Tic-Tac, Chupete, El muñeco de papel (guardonat per la Fundación Germán Sánchez Ruiperez com un dels 100 millors llibres infantils del segleXX); Mi Àngel de la Guarda, Ha nascut un infant, (...) i les adaptacions dels contes de Perrault i d'Andersen: La Ventafocs, Polzet, El soldadet de plom, etc., En Perot l'escabellat, de H. Hoffmann, i molts d'altres.

(imatge de l'artista anys 30)

Ricard Ramos Jiménez