17 de juliol 2010

18 DE JULIOL DE 1936

PRIMERA ACTA MUNICIPAL QUE FA REFERÈNCIA A LA REBEL.LIÓ D'UNA PART DE L'EXÈRCIT CONTRA LA II REPÚBLICA ESPANYOLA

(Enric Giralt i Gasol
primera victima civil a Montcada)


Per veure les imatges més grans, cal "clicar" sobre les mateixes

(documentació: Llibres d'actas, arxiu municipal de Montcada)
(foto: recreació d'una entrada d'un refugi anti-aeri, autor desconegut)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Per sort es conserven totes les actes dels plens de l'Ajuntament des de la seva constitució allà per mitjans del segle XIX.
Aquesta acta del dia 20 de juliol del 1936, es la primera des del inici de la guerra civil quan es va fer aquest ple extraordinari .L'alcalde ,el Sr Alfons Boix i Vallicrosa estava absent ( era a Madrid per qüestions professionals; ell era professor de Química de la Universitat de Barcelona).
Es cert que el Sr. Enric Giralt va ser la primera víctima de Montcada de la guerra civil ( l'endemà van matar al capellà de Reixac, mossen Domingo Colomé i els 5 germans de la Salle) .
Les circumstàncies de la mort del Sr. Giralt son confuses. Es pot entendre a l'acte que va morir en els enfrontaments entre els revoltats ( exercit), les forces de l'ordre i les milicies populars, però segons he pogut averiguar, realment va morir per causes accidentals a Martorelles ,en el primers moments de aldarulls que van protagonitzar els anarquistes de la CNT-FAI.
Al cap de pocs dies ( el més de agost) el Sr. Boix va tornar a Montcada " ateses les circumstàncies del moment" ( veure actes del mes d'agost de 1936. Per aquelles dates, a Montcada ja havien cremat l'esglessia de Santa Engràcia, i el número d'assassinats al cementiri i al poble sobrepassava els 100.