12 d’octubre 2012

Any 1930 . J’acusse…! ( jo acuso)


Les hemeroteques de  tant en tant  proporcionen alguna sorpresa, com és el cas de l’escrit que un ciutadà de Montcada (1),   va adreçar a un setmanari (2)  amb el prec que fos publicat. L’escrit,   denuncia "sense pels a la llengua",   tot allò de negatiu que va significar  per al nostre poble,  l’època coneguda com: la  Dictadura del General Primo de Rivera (3),  on la manca de llibertats polítiques i la repressió del catalanisme van ser unes de les seves característiques més destacades.

Dit escrit es va enviar  just després de la dimissió de Primo de Rivera, (gener del 1930), és per això que s'ha de reconèixer a l’autor de la denuncia,   la  seva valentia, doncs,  aquell “dictador” va ser substituït per un altre, el General Berenguer que amb el vistiplau del Rei Alfons XIII, va mantenir la mateixa política repressiva. 

Copiant l’estil de  l’escriptor francès Emile Zolà , quan a l’any 1898 i  sota el títol: “ J’acusse…!”  va  dirigir una carta oberta al President de la República Francesa on   manifestava  la injustícia  que s’havia  comès  al militar Alfred Dreyfuss , acusat d’un crim que no va cometre.   Emile Zolà , exigia responsabilitats  als poders públics per haver permès  aquella farsa de judici. 

El veí de Montcada  amb el seu particular “ACUSO” , exigia el mateix, i així es va publicar:






Notes :
(1)     Signa l’escrit Adolf Masriera i Gispert i  segons el setmanari viu a Montcada . No hem pogut esbrinar a on vivia .
(2)     Publicat  el 1 de març del 1930 al setmanari “ La Campana de Gracia” , numero 3166, pàgina 3.  L’escrit d’Adolf  Masriera va tenir repercussió i va originar controvèrsies a  molta de la premsa d’aquella època . Curiosament , des de Montcada , ningú dels que eren acusats directament  va dir ni mu.
(3)     Aquella dictadura  va durar sis any i mig . El sistema  monàrquic ja no tenia solucions ,  la crisi  política i econòmica-recordem el crash del 29-  s’emportà per davant  a Primo de Rivera i al pocs temps al desprestigiat  Rei Alfons XIII.  Havia arribat l’hora del canvi de regim : La II república .  
JOSEP BACARDIT I SANLLEHI

1 comentari:

Anònim ha dit...


Si, estem parlant de l'època del caciquisme. Sovint quan és parla d'aquest tema, pensem en la Espanya profunda. Però no, aquí també passava, però d'una altra manera.
Hi han anécdotes molt curioses com la de una ric montcadenc a quí anomnàven " el tio ansia" que tenia molts diners i que mai en tenia prou, sempre anava darrera de poder comprar terrenys i cases. Mig poble era seu . Va fer molts diners practicant l'usura i l'estraperlo.
El tema de l'estraperlo donaria molt de sí. Molta gent es va fer rica d'aquesta manera. Gent que van
esdevenir famílies molt "respectables".

Josep Capella