02 de juny 2012

LA PRIMERA EMISSORA DE RÀDIO LOCAL....?


CURIOSITAT

Quina va ser la primera emissora de ràdio en AM(1) de Montcada i Reixac,  que va emetre missatges....?

Un veterà veí em va dir que va ser al carrer Colon, 11 quan la Falange es va apropiar d'aquest emblemàtic local, avui desaparegut (Torre Carbonell). Però vet aquí que investigant i persistint en la recerca, vaig trobar que durant la II República, un jove montcadenc radioaficionat  que es deia  Joan Huete, va començar de manera  clandestina,  a  emetre a través d'un aparell que ell mateix s'havia construït. Crec, mentre no es demostri el contrari, que aquest veí va ser el primer comunicador local que va fer servir aquest medi radioelèctric.

Durant una bona temporada l'emissora del senyor Huete van llençar als oients locals un rebombori de notícies i  xafarderies, etc., la cosa sembla que va anar a més, i finalment  va ser denunciat a les autoritats governatives. Des de Barcelona va desplaçar-se  un vehicle preparat per detectar aquesta classe d'emissores pirates. Localitzat aquesta i al seu promotor, li van ser confiscats els aparells i estris de l'equip, a més  de fer-li pagar la corresponent multa.

Hem trobat que aquest radioaficionat montcadenc donava conferències sobre sistemes de comunicació en ultrafreqüències. (Hemeroteca de La Vanguardia 25 d'abril de 1953: una conferència del senyor Huete  a la seu de   Ràdio Club Catalunya). Era, doncs, una persona que entenia força sobre el món de les comunicacions....    

Ricard Ramos Jiménez



Notes: 1) Amplitud  modulada.