29 de març 2012

COMENTARI SOBRE UN ESCUDET DE CARTRÓ...

Aquest antic cartró en forma d'escut heràldic que teniu al costat esquerra, va ser editat durant els anys 50. El règim franquista feia una mena de recaptació obligatòria abans d'entrar a un cinema, un teatre, espectacle, etc. Aquesta contribució extra sobre el preu de l'entrada era de 30 cts. de pesseta, que anava a la Falange (acció social), doncs, en aquells anys grisos era una forma més de recaptar diners. A banda d'aquesta imposició dinerària i sempre a costa de la malmesa economia ciutadana de postguerra, voldríem fer-vos una observació a títol de comentari sobre l'heràldica dels "Moncada".

Mireu, la molt prolifera família dels Montcada ha estat tan extensa que ha portat de corcoll a més d'un heraldista que ha volgut completar l'arbre genealògic de dita i noble família. Però en llegir el que diu aquest escudet.... fa mal pensar que l'autor d'aquest tracta de posar a segona fila a la nissaga dels Montcada, dient això:

[...] "Moncada...
Nobilisima casa emparentada con la de Lara por el casamiento de Aimerico hijo de D. Pedro de Manrique con Dª Guillemera.. de Moncada" (1)


Entenem que per fidelitat amb la història i amb la Casa dels Montcada, es podria haver pensat amb una altre consort per emparentar-se, doncs, a banda dels Lara, per cert, "una nobilissima i españolisima família", han hagut moltes, moltíssimes famílies nobles, que per la seva importància hauria merescut que l'autor d'aquesta petita ressenya sobre els "Moncada" hagués escollit, com per exemple: Elisenda de Montcada casada amb el Rei d'Aragó i Catalunya Jaume II. Aquesta Reina fundà el Monestir de Pedralbes que porta el seu nom.
Naturalment els anys 50 la censura era un organisme governamental que es preocupava molt de censurar i discriminar tot allò que podria exalçar el nom o la història de Catalunya. Una manera de disfressar la veritable història d'un país que fa 300 anys era sobirà, desprès per imperatius que tots més o menys coneixem, varem passar a ser domini de la centralitat de l'Estat espanyol a través, entre altres del Decret de Nova Planta.


Ricard Ramos Jiménez

Nota: (1)
La censura va preocupar-se, entre altres, de suprimir la "t" del mot Moncada, per contra i com nota curiosa, el segell oficial de l'ajuntament sí que posava la "t" . (escut banda dreta) , en substitució de l'escut on es veia l'ermita del Turó, és a dir, des de 1939 fins als anys 60 es va fer servir aquest. Van passar anys fins que "algú" els va cridar l'atenció i "sant tornemi"... un altre cop la censura es feia present i van fer canviar una altra vegada, aquest, amb una novetat, portant la corona Comtal ?. Segons l'heràldica li calia la corona de Baró...però sembla que el nostre ajuntament no va estar prou assesorat.









(escut municipal entre els anys 60-70)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Durant el anys seixanta del segle passat un grup de persones de Montcada ( entre elles el meu pare) ja van lluitar a favor de la escritura del nom de nostre poble amb la "t" de Montcada i la eliminació de la "h" de Reixac.
Va se durant el periode del alcalde Sr. Budallés. Posteriorment essent alcalde el Sr. Lasús, van aconseguir que en alguns rètols propagandístics interns es posés el nom ven escrit, però va costar molt.
Un dels arguments que esgrimia el meu pare davant del Sr. Lasús, era el següent : "Paquito -li deia-, tu de quin poble ets?- Ell li respongué : de All , de la Cerdanya ! Aleshores contestà el meu pare : " T'agradaria que jo anomenés el teu poble, AJO ?.
Emsemble que va ser un bon acudit.

Josep Capella

Anònim ha dit...

Molt bo l'argument del Miquel Capella al "Paquitu" Lasús, tot i que això d'escriure bé el nom del nostre poble, encara porta cua perquè costa això de posar la "t" i treure la "h" i encara una altra cosa que no acabo de veure el perquè és que molts anys no es posava la "i" entre els dos noms; em podríeu dir el motiu? És que d'aquesta manera entenc que és com si fossin dos poble, Montcada l'un i Reixac l'altre. També recordo que quan vaig ser Jutgessa de Pau, em vaig atipat de reclamar a tot el que venia de la Comissaria de la Policia, denúncies, carnets d'identitat, etc. que hi posaven el tampó i van tardar anys en canviar-lo perquè hi figurava "Moncada y Reixach", els vaig anar a dir que ja el pagaria si calia de la meva butxaca, perquè no el volien fer pas nou. Bé, un exemple més d'ignorància?, despreci? envers la nostra llengua.
Elisa