11 de març 2012

LES DESPESES DE REPRESENTACIÓ


(cliqueu sobre la imatge per veure-la més gran)


És una mostra de com durant el segle XIX aquest tipus de despeses ja generaven suspicàcies , principalment sobre l’ús i abús que en feien els representants polítics.

El peu del dibuix publicat a l’Esquella de la Torratxa(1) l’any 1889 , es pot llegir : “… El Ayuntamiento ha aprobado un gran proyecto , gracias al cual el caudal de aguas de Moncada se verá aumentado de una manera asombrosa , con aplauso del vecindario…y para gloria de nuestros concejales …”. Ens estem referint al complex , ara conegut com Casa de les Aigües situat al nostre terme municipal al barri de Can Sant Joan .

L’Ajuntament de Barcelona durant el mandat de l’alcalde Francesc de Paula Rius i Taulet(2) va aprovar el projecte l’any 1889. Era una necessitat ja que la demanda d’aigua creixia a un ritme vertiginós . Les obres van durar molts anys i van generar un fort endeutament municipal, motiu pel qual va ser sotmès a una forta critica per les revistes “satiriques”de l’època.

El dibuix reflecteix un fet que es repetia dia sí i altre també . Sembla que sota l’excusa de fer “ la visita d’obra” a Montcada , les autoritats barcelonines aprofitaven el moment per fer-hi uns bons àpats o celebra-hi també algunes festes de caràcter particular (comunions de familiars, aniversaris , casaments ,etc) . La majoria d’aquelles factures eren incloses com “despeses de representació “ motiu que generava de quan en quan algun escàndol . Un altre setmanari satíric titulat “ La Tomasa”(3)- famós per les seves frases curtes però punyents- va dir sobre aquells desplaçaments de regidors de Barcelona (còpia literal) : …“ Duptem que poguen trobar les filtracions d’aygua; però casí es segur que de bistechs y ampollas de Xampany en trobaren en abundància…”.

L’exemple és del segle XIX , però, va seguir repetint-se durant el segle XX i pel que llegim i escoltem el segle XXI , en major o menor grau, ens anirà descobrint que per molt control de la despesa pública que es faci , alguns seguiran fent el mateix .

JOSEP BACARDIT i SANLLEHÍ

Fons documentals: ARCA (revistes i diaris antics) dipositats a la Biblioteca de Catalunya

( 1 ) . L’Esquella de la Torratxa ( 1872-1939), setmanari humorístic de tendència republicana, de gran incidència política que va gaudir d’un ampli suport popular .

(2) . Francesc de P. Rius i Taulet ha passat a la història com un dels grans alcaldes de Barcelona , recordem entre altres coses , va organitzar la primera Exposició Universal feta a Barcelona a l’any 1888 on la ciutat Comtal va mostrar al món el seu potencial econòmic i industrial .

(3) . La Tomasa ( 1872-1902) setmanari satíric , més literari que l’Esquella però d’una forta i punyent critica .