31 d’agost 2015

28 DE MAIG DE 1939 MONUMENT "A LOS CAIDOS"




Ampliant documentalment el bon treball d'en Xavier Colomé (us recomano veure el seu blog "memòria d'un poble").

Hi ha aquesta foto, entre altres del mateix acte, en la que és veu com un capità de l'exercit diposita un tub amb el contingut d'un suposat pergamí en una "primera pedra".... tot envoltat d'una nodrida representació de la Falange Española y Tradicionalista de las JONS.
Però que hi diu aquest suposat pergamí....?

En una acta de l'ajuntament de Montcada i Reixac  de data 1 de juny de 1939, entre altres qüestions s'aprova que el text que formà part de la inauguració i posada de la primera pedra a Montcada per la construcció d'un monument als caiguts durant la Guerra Civil Espanyola, que es va celebrar  el proppassat dia 28 de maig, per la qual cosa és manifesta que el mateix test serveixi per una altre inauguració, aquesta vegada per posar la primera pedra a una nova església anomenada Templo del Sagrado Corazón de Jesús,  promoguda per la Sociedad de Edificaciones Modernas, SA. La data prevista era el diumenge dia 4 de juny i l'empresa esmentada convidava al consistori als actes de la col.locació de la primera pedra i celebració de les festes patronals a Terra Nostra.
A petició d'un regidor es demana que es llegeixi i que consti en acte dit escrit, que és el següent:


 Españoles!

En la falda de esta montaña que dio condes a Barcelona y en la que nacieron conquistadores y héroes –extinguidos sus años de grandeza- han acaecido luego los crímenes más abominables = Pero también aquí ha sabido florecer los mártires y los santos. Centenares de ellos, sometidos al suplicio, agonizaban con la mirada puesta en Dios y en la Patria.
= La Falange Española y Tradicionalista y de las JONS.
Va a perpetuar su memoria e inicia hoy 28 de mayo de 1939, Año de la Victoria, - la edificación de un monumento que pueda ser contemplado por cuantos pasasen por este lugar y que señala al cielo, con la piedra blanca que separa las heredades, el tránsito entre dos épocas: la de aquellos que mancillaron sus manos con sangre inocente y la que hoy se inaugura maravillosamente ganada por esta misma sangre.

Arriba España !


L'alcalde era en aquelles dates en Juan Arimon. El capità que diposita el "tub amb el pergamí" és un oficial que representà a la màxima autoritat militar, concretament Ilustre Comandant Militar d'aquest partit judicial. (la fotografia ha estat publicada per Xavier Colomé i pertany a l'arxiu AMCB)

1 comentari:

XC ha dit...

Bona troballa company. Es tracta d'un detall de gran interès i que dóna llum a una part de les imatges d'aquell dia.

X. Colomé