31 de desembre 2009

SOBRE EL REATULE DE SANT PERE DE REIXAC...

Els retaules de Sant Pere de Reixac presidien, al menys en una primera etapa, l'altar major d'aquesta romànica església, obres artístiques del segle XV i atribuïdes a Rafael Vergós. Dels sis retaules que antigament estaven a Reixac, avui res més es conserven dos: la imatge de Sant Pere i una escena del Calvari de Jesús. Aquests estan exposats al Museu Diocesà de Barcelona. (ambdues restaurades).

La imatge de l'esquerra (fotografia de blanc i negre) és a principis del segle XIX, mostra el retaule sense restaurar del titular de Reixac: Sant Pere subjectant una gran clau. Entre els anys 1920 són traslladats a Barcelona per ordre del Bisbe que volia evitar el robament en una època que era freqü
ent l’espoliació de les esglésies ubicades en llocs aïllats.

Imatge del centre: primera dècada de l'any 1900; el primitiu retaule, dividit en tres parts i penjats en una de les parets del temple. (foto: Fons Salvany BNC)


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Entenc que el retaule va quedar destruit a la guerra civil, oi?

Anònim ha dit...

Hola Ricard. Se sap alguna cosa de les cases de la Vallensana, les del costat de les pistes de tenis (a la vora del camí que puja a Reixac) ?

Tinc entès que una rebesàvia meva vivia per allà.

Scatano / Ricard Ramos ha dit...

Efectivament, el retaule de les advocacions de l'Àngel, Sant Sebastià i Sant Roc, va ser destruit durant els primers dies de la Guerra Civil.No aixì les dues parts del retaule de Sant Pere. que com ja he manifestat estan al Museo Diocesà de Barcelona.
Salutacions.
Ricard

Scatano / Ricard Ramos ha dit...

Amb resposta a la persona "anònima" que em pregunta sobre quines cases que hi són o bé estven a Vallensana, a prop de les pistes de tennis...?caldria més dades per la seva part, doncs, com per exemple el cognom de la persona, l'any que més o menys hi va viure, etc.
També podria aconsellar-li que d’acord amb el seu interès per localitzar la casa de la Vallensana on vivia l’esmentat familiar, podria passar-se per la Fundació Cultural Montcada, doncs, tenim diferents publicacions, entre elles alguna monogràfica sobre la Vallensana. També els membres de la fundació podríem ajudar-lo en la recerca d’aquesta casa.
Salutacions
Ricard