22 de juliol 2012

UN VELODROM A MONTCADA?


Aquest va ser el titular de la  notícia que  va publicar Mundo Deportivo el  31 d’agost de 1977.

Que va passar perquè aquesta aspiració  no  fos una realitat? 
Joan Navarra Castella


Anem a pams  i seguim cronològicament els fets on   les circumstàncies polítiques i esportives  que es vivien aleshores (1)  van  frustrar   el somni  d’uns montcadencs  que ho van proposar i treballar:
Va ser una iniciativa d’un grups de persones  amants del ciclisme , encapçalats per Joan Navarra Castellà (autèntica anima del club ciclista Montcada ) , que ho va explicar al periodista Joan Planas que s’havia desplaçat a Montcada amb motiu d’un acte ( molt habitual a casa nostra)  com era la signatura del contracte perquè Montcada  fos la sortida d’una etapa de la 57ena. Volta Ciclista a Catalunya(2) .


(Foto Mundo Deportivo.Any 1977, signatura del compromís amb la Volta a Catalunya . A l’esquerra es reconeix a Miquel Poblet i al centre Joan Balart que actuava com alcalde accidental.)

El periodista , sorprès i escèptic  al primer moment, va escoltar  el que li deien  i se’n va donar compte que la cosa anava en serio i molt més quan  li van ensenyar el lloc(3) on s’hauria de construir amb tots els detalls tècnics, mides i altres accessoris complementaris  així com la econòmica adquisició  que representava la compra d’aquell terreny situat  en una zona boscosa  però ben comunicat. 
Vista de la zona del camí  Font del Tort on s’hauria construït el velòdrom. A l’esquerra es distingeix el garden i el Turó.

El Sr. Planas  va escriure el següent : “... Mi impresión es de que ya lo tienen todo  y ahora sólo hace falta la diestra mano de Miguel Poblet  ( aleshores era president Federació Catalana) para que Madrid ( s’entén Federació Espanyola)  ponga el resto”.  El periodista  va finalitzar l’article dirigint un prec al Sr. Lluis Puig ( President. Fed. Espanyola ) : “… presiento que Vd. tendrá que tomar cartas en el asunto en una instalación de la cual carecemos … Montcada se lo merece …aunque sólo sea para rendir homenaje y tributo de admiración al gran campeón que salió de sus calles : Miguel Poblet “  . 

Motius que ho van impedir :  Cal situar-nos  a l’any 1977 , feia pocs dies  que s’havien celebrat les primeres eleccions democràtiques, s’estava redactant una nova  Constitució,  i els ajuntaments   així com la majoria de federacions esportives   no s’havien renovat  , actuaven  com si fossin un gestor “provisionals”   i  pendent tothom dels canvis que el calendari polític anava imposant. 

En Miquel Poblet  va comunicar la intenció al Sr. Puig  el qual ho va veure amb bons ulls,  però li va demanar   esperar un temps. La notícia va fer que altres ciutats (Granollers i Barcelona) manifestessin també la voluntat de disposar d’una infraestructura d’aquest tipus complicant les ja de per si difícils opcions montcadenques.  Finalment la qüestió es va encallar  quan,  per una banda, el principal valedor  Miquel Poblet va deixar a l’any 1978 la presidència de la Federació Catalana , i  per l’altra,   la sol·licitud  de l’ajuntament de Barcelona ( feta a l’any 1979) en voler   organitzar el Campionat del Món de Ciclisme del any 1983. Aquest fet   va comportar la construcció del velòdrom d’Horta  i en conseqüència  va  desaparèixer    la possibilitat  de  fer-ne  un  a Montcada .

Disposar d’un velòdrom a Montcada no era una idea novedosa , ja feia anys que rondava pel cap d’alguns montcadencs ,   com ho demostra la pista provisional de fusta que van  instal·lar al camp de futbol en motiu d’un festival ciclista organitzat,  per ells ,  l’any 1959 .  

Moment  que Miquel Poblet pren el relleu  de la cursa de 25Km.  

Hi ha moments  on l’oportunitat i les circumstàncies   d’una sol·licitud poden   jugar a favor, per desgracia  per Montcada, no va ser  així .

Notes :
(1).  El nou regim democràtic, instaurat  el juny del  1977 ,  va viure en els seus inicis etapes  difícils , on a  la inestabilitat política s’unia a una forta crisi econòmica  que impedia prendre decisions o compromisos a llarg termini  ,entre altres,   en qüestions d’inversions publiques.

(2).La Volta ciclista a Catalunya i la seva relació amb Montcada ve de molt lluny. Moltes etapes han  finalitzat  o sortit  , com va ser el cas de l’any 1977 ( 5ª etapa  Montcada-Platja d’Aro de  160 km) .

(3) El lloc es conegut com el camí de la Font del Tort  i  el velòdrom  era  previst  fer-se  a  on ara hi ha un parc  forestal  i un garden . La propietat era de la noble família de cognom Sarriera la qual acceptava el projecte proposat .

JOSEP BACARDIT  I  SANLLEHÍ