21 de febrer 2012

L'ENSURT DEL 23-F


A Montcada els fets del cop d'estat va ser molt especial, doncs, els regidors d'esquerra, més un bon nombre de militància es van tancar al nostre ajuntament per protegir-lo de possibles elements d'extrema dreta. La nit, llarga i tensa, va reunir a l'alcaldia una militància generosa, valenta i compromesa que defensava els valors d'allò que tant havia costat aconseguir: la democràcia.

Una anècdota que crec interessant destacar d'aquella dissortada tarda. Va ser que el secretari particular de l'alcalde Campos, que estava de servei, el qual va tenir coneixement puntual del cop d'estat a través del cap de la policia local, que pujava amb celeritat les escales que separàvem les dependències de la policia local i el despatx de l'alcalde. Duia un petit receptor de ràdio a transistors que portava a tot volum..., va escoltar esparverat, aquell dramàtic moment on la Guardia Civil entrava a la sala del Parlament espanyol, i al moment, va trucar a la Corporació Metropolitana de Barcelona per avisar a l'alcalde, que es trobava reunit, junt amb tots els alcaldes metropolitans, un plenari presidit en aquell temps, per l'alcalde de Barcelona: Narcís Serra.

La persona que es va posar al telèfon no volia passar-li de cap manera la trucada a l'alcalde de Montcada, doncs, estaven tots reunits amb el senyor president....i tenia l'ordre de no passar cap trucada fins al final del plenari, tot dient-li , amablement, que truques una mica més tard o bé que deixés un avís....aquest va a tornar a insistir amb un to de veu més cridanera i més enfervorida...de l'habitual, moment que la telefonista es va adonar que quelcom greu estava passant, sense més va passar la trucada amb la sala i va demanar amb urgència que volia parlar amb Campos.

Aquest, alertat, va donar a conèixer la notícia, primer al senyor Serra i després als reunits. Van passar pocs minuts, perquè els alcaldes congregats van començar a sortir-ne amb preses per adreçar-se al seu corresponent municipi. El temps de produir-se la notícia del cop d'estat va trigar en saber-se a la Corporació Metropolitana uns quatre minuts després.


Ricard Ramos