26 de novembre 2010

Aquells anys...quan els "Senyors" ens visitaven fent ostentació de la seva categoria.







Fotos d'aquell dia: Sortida de Montcada, any 1911. (Revista " La Ilustració Catalana")




El Rally-Paper era una competició hípica, una mena de gimcana, que tradicionalment organitzava el selecte i selectiu “ Barcelona Jockey-Club “, ara conegut popularment com: “ R.C. de Polo” . Aquesta “ competició esportiva” (1) consistia fer-ne un recorregut, prèviament triat i ple d’obstacles, on els genets i amazones havien de superar mostrant les seves habilitats hípiques. La jornada transcorria en un ambient festiu que acostumava a finalitzar amb una gran festa en algun hotel o en una de les moltes propietats que alguns dels participants posseïen a la comarca del Vallès Occidental . Montcada com també Sta. Perpetua o Cerdanyola, van ser uns dels llocs on habitualment es desenvolupava la competició i cada vegada que això passava aixecava l’admiració dels vilatans autòctons que assistien bocabadats a tota aquella exhibició de “poderío”.
La revista setmanal “Ilustració Catalana” (2) , se’n feia sempre ressò a les seves “tradicionals” i molt llegides cròniques de societat .
Com exemple del que diem, copiem, respectant literalment, com va esser escrita la crònica que van publicar el dia 10 de desembre del 1911:

[...]“El Rally-Paper del últim diumenge”


"Va organizarlo el “Barcelona Jockey-Club” y va resultar aplaudit, un dels més importants dels que s’han organisat a Barcelona."



[...] "La festa va celebrarse al terme de Santa Perpètua de la Moguda y varen reunirse’ls expedicionaris a Moncada-Ripollet en número d’uns sexanta. La sortida d’aquell lloch va ser encantadora y no hi hà que dir que la correguda va tenir molts atractius y sorpreses, no estant faltada de l’alegria y de la elegància pròpia d’una reunió de senyors y senyores de la bona societat, afanyoses de fruhir d’un dia d’esbarjo y de sport verament salutós.

De retorn de Santa Perpètua anàrem a dinar a Moncada, hont s'acabà de passar la tarda puntejant alguns balls que tocava al mateix Hotel d'Espanya un quintet."





Notes:

(1) Més que una competició esportiva era una reunió social . Una bona excusa per mantenir i estrènyer relacions entre ells i que s’emmarcava dins de les moltes que contínuament s’organitzaven .

(2) "La Ilustració Catalana", va ser una revista que va gaudir d’un important seguiment, principalment es dedicava a reflectir tota l’activitat que desenvolupava la “burgesia catalana”. S’escrivia en català i la seva ideologia era de caràcter catalanista -conservador i defensora de la doctrina catòlica . Es va fundar l’any 1880 i fa finar l’any 1917 després d’haver publicat 109 números.

(3) Es refereix a la Fonda Espanya (avui desapareguda) situada al carrer Major cantonada amb l’actual carrer Generalitat de Montcada i Reixac.

Josep Bacardit i Sanllehí

1 comentari:

Anònim ha dit...

La lectura d'aqust article ,em fa recordar algunes de les coses que es van parlar a les "I Jornades sobre el Patrimoni" celebrades el passat mes d'octubre. Es va fer referência a la idea de col·locar unes plaques en alguns edificis recordant el que havien estat abans. Així per exemple ,ara es vol col·locar una placa a l'edifici on havia viscut el Sr. Ubach. Tampoc seria mala idea col·locar-ne una on va ser la Fonda Espanya, un lloc històric de Montcada. Ara mateix el lloc es un solar propietat de la Constructora TORT, però algún dia hi construiran pisos i es aleshores quan seri adient posar-la. Es un petit detall que si es generalitzès, ajudaria també a conservar la memòria històrica.
Molta gent recordo , no tan sols la Fonda Espanya amb la seva sala de jocs en el sòtan si no també el
Cine Espanya que competia en qualitat durant molts anys amb el Cine Coliseum. Sovint anaven a veure les pel·licules dels dos cinèmes on hi feien sessions dobles ( 4 pelis entre el dissabte i el diumenge).

Josep Capella