15 d’octubre 2012

72è Aniversari de la mort de Lluís Companys i Jover .



 
 








Respectivament d'esquerra a dreta:  la bandera Republicana i Catalana.

Avui, entre els molts actes que es celebraran  arreu de Catalunya, volem retre el nostre senzill i emotiu homenatge a la  persona i figura política que va representar el President Companys.  Ho fem  recordant  un fet que  va protagonitzar a Montcada i Reixac, una dada que  ha estat  fins ara  desconeguda  per a  molts montcadencs. Aquesta:




La notícia es va publicar el dia 2 de juny del 1931 a La Veu de Catalunya , nº 10912. En aquells moments  Lluís Companys era  Governador Civil de Barcelona. Convidat per l’Ajuntament de Montcada  va  ser  present  a  l’acte  que es modificaven  molts rètols de  noms de carrers, entre altres va ser emocionant per ell  poder recordar  a  Francesc Layret, advocat laboralista assassinat a Barcelona pels pistolers del Sindicat Lliure, en Layret era un amic i tota una referència,  ja que havien treballat junts molts anys   defensant els obrers. Com també cal destacar un fet curiós, casuístiques  del destí, doncs,  va inaugurar el nou rètol  “Plaça  de Fermin Galan”  (militar republicà  afusellat  pel Directori Militar durant la dictadura ) col·locat a la mateixa façana que avui porta, tal com proba la imatge,  el nom de Lluís Companys, situat com tots sabem  a prop de l’actual C.A.P.

(Foto: Lluís Companys i Jover , a l'edat de 43 anys.)

Intentar afegir quelcom més sobre el que ja s’ha escrit   i que  representi  alguna novetat  sobre la persona i l’obra de qui va ser President de la Generalitat, es practicament impossible  ja que  res de nou  podríem afegir  en recordar  el 72 è aniversari de la seva mort. En tot cas si que podem reiterar  unes quantes dades  sobre ell: Lluís Companys i Jover  va néixer  a  El Tarrós (Lleida), advocat, polític i fundador d’ERC. Va ser  alcalde de Barcelona, governador civil i president de la Generalitat de Catalunya  en un període convuls de la nostra història (República i Guerra Civil) , però per sobre de tots els encers i errors de la seva  activitat política, restarà per sempre més a la nostra memòria, el coratge i dignitat de com va afrontar els darrers dies de la seva vida. 
Lluís Companys i Jover  va morir  la matinada del 15 d'octubre del 1940, afusellat  al  fossar de Santa Elena del Castell de Montjuïc, lloc  on va pronunciar les seves últimes paraules:  
  
                                                               “ PER CATALUNYA! “ 




JOSEP BACARDIT  I  SANLLEHÍ
RICARD RAMOS  I  JIMÉNEZ


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant aquesta informació sobre Companys i la seva estada a Montcada.

La perpectiva històrica sempre es necessària per poder analitzar els fets. Curiosament Companys, que va ser un polític mediocre i amb errors de bulto a la seva trajectòria, amb continus canvis d'opinió i decisions
erràtiques, passarà a la història com un president màrtir i un mite. Va morir amb una dignitat encomiable, la qual cosa l'honora i només per això te tot el meu reconeixament.

Josep Capella

AndrésC ha dit...

Companys, efectivamente fue una persona intelectualmente irrelevante; que no hizo nada excepcional para Catalunya, mas al contrario. Pero pasó a la historia, no por méritos, sino por una muerte trágica, de la que todos lamentamos.