17 de juny 2009

EL BAGUL DELS RECORDS...

Can Tuxans (S. XIX)

Can Tuxans va ser edificada per la família Cirera-Voltà, propietària de Can Milans, com a masoveria per cuidar les terres de la seva propietat. Més tard fou dividida en parcel·les. No es creu que el nom de Tuxans provingui del cognom de cap propietari, ja que el primer parcer es deia Sariol. El més probable és que el nom tingui el seu origen en el fet de ser un lloc poblat de tuixos, umbel·lífera de flors blanques i fruits ovoides. La masia es troba enclavada al peu de l’antic cami de Roma, la Via Augusta, coneguda més tard per “camí reial” i “camí de Fontfreda”, i al començament del camí romà que unia la vall del Besòs amb la del Llobregat, que més tard fou anomenat “camí reial de Sant Cugat del Vallès”

3 comentaris:

Genard ha dit...

Si tenim en compte que foren masovers a Can Tuxans i posiblement els primers, en Francesc Sariol i Masanés (19/10/1861)-(12/12/1947)i la seva esposa Maria Tuxans i Olivé, podem deduir que el nom de Can Tuxans derivi del cognom de la primera masovera.

Scatano / Ricard Ramos ha dit...

El comentari de Can Tuxans i que acompanya una imatge de la masia es va publicar per l'Ajuntament de Montcada (calendari), ho va fer un historiador local que ara ja no està entre nosaltres. La teva versió em sembla prou lògica i contradiu l'altra. Per tant nosaltres, en aquest cas, no hi podem afirmar quina de les dues explicacions és la correcta.
Gràcies per la teva aportació.
Salutacions
R.R.J

Unknown ha dit...

Hola Ricard,
Francesc Sariol i Masanés y Maria Tuxans i Olivé son mis tatarabuelos. Ya me puse en contacto con usted hace un tiempo y fue muy amable en ayudarme, se tomó mucho interés, gracias otra vez. No vi publicada esa información de Genard entonces. Calculaba que Francesc habría nacido el año 1862, más o menos.
Si tienen algún dato más sobre esta familia, por favor, les estaría muy agradecida si se ponen en contacto conmigo. Mi email es patricia.c.l.74@hotmail.com.

Muchas gracias.
Salutacions,
Patricia