11 de febrer 2013

UNA MONTCADENCA CANDIDATA A "PUBILLA DE CATALUNYA".


Tenia 19 anys quan,  el 28 d’abril de 1935,  la montcadenca  Teresa Plantada Muñoz  va participar al certamen on s’escolliria  la Pubilla de Catalunya , acte que va   desenvolupar-se  a la sala magna del Palau Nacional de Montjuic (Barcelona).   Ho va fer  després  que  fos  proclamada  Pubilla de Montcada i Reixac  en un acte organitzat per l’ABI  el mes de març d’aquell any, títol que li donava el dret a participar-hi. 
La "Teresina" amb 19 anys d'edat
   
 El certamen va anar precedit  d’una sèrie d’actes promocionals on les candidates visitaven les institucions o assistien a diversos  esdeveniments lúdics o culturals   (Generalitat, Ajuntament Barcelona, Tibidabo , toros, teatre,  etc) . Eren les deu de la nit quan  el ball de gala va iniciar la  lluïda festa preparada en honor de les “ pubilles”  on entre altres coses van efectuar les reglamentaries desfilades, etc  . Ja de matinada el  jurat , presidit pel pintor Pere Casas Abarca , va proclamar a la representant de la ciutat de Barcelona com Pubilla de Catalunya . La Teresina, així era coneguda a Montcada, es pot  considerar pionera en aquest sentit  i probablement mantingui el honor de ser  “ l’única”  ,   ja que  no  coneixem    cap més participació ( llevat error  u omissió)  de montcadenques   en certàmens d’aquest nivell.

Sabem  per persones que la van conèixer d’a prop que no acostumava a presumir d’aquell fet ,  tot i tenir  raons suficients  per fer-ho,  ja que a part d’una  elegància natural ,  era guapa, alegre i ben “plantada”. Per ella, era una anècdota   que va tenir la sort de protagonitzar en edat juvenil.
  
La Teresina  era filla de Dolores Muñoz , originaria d’Andalusia  i coneguda com “ La Duloras” i Josep Plantada “el Pepitu de cal Manyà”  que tenia un taller de serralleria i ferro forjat al carrer Major nº 40 ( actualment Bar La trobada) . Va viure  Barcelona arran del seu matrimoni, des de on ens visitava tot sovint ja fos   per vacances,   festa major  o  aniversaris .  Va morir l’any 1980  a Barcelona a l’edat de 64 anys.

JOSEP BACARDIT I SANLLEHÍ