07 de febrer 2013

HA MORT JOAN DALMAU (ACTOR)


Joan Dalmau, fill d'aquest poble, ha mort amb l'edat de 85 anys al poble sevillà de Coria del Río, on darrerament vivia.

Actor de teatre, de televisió  i de films com:

'Últimas tardes con Teresa', de Gonzalo Herralde, fou el bateig cinematogràfic  d'aquest intèrpret que va participar a més en altres films, com:

"Si te dicen que caí", "Susanna", " El crimen del cine Oriente",  "Secretos del corazón", "Silencio roto", "La noche del hermano", "'Vida y color" i   "La caja", entre altres pel·lícules.

Pel seu treball a "Soldados de Salamina", adaptació de la novel.la homònima de Javier Cercas que David Trueba va traslladar a fotogrames, fou  finalista als premis  Goya al Millor Actor de Repartiment.

"Los ojos de Julia" va ser la darrera pel·lícula d'en Dalmau, qui també va encarnar el pare de Ramón Sampedro en  'Mar adentro'.

Montcada, el seu poble de naixement,  ho recorda com una persona compromesa amb les reivindicacions veïnals i culturals del seu barri: Can Sant Joan. En l'àmbit local va intervenir   en nombroses obres de  teatre, entre aquestes, hem destriat  aquella que va tenir molta repercussió pel seu alt nivell  interpretatiu, un magnífic monòleg  que  molts encara recordem: " Jo vinc d'un altre temps".


Foto històrica. Any 1988 (mes de juny) . Festa de la Pau del Turó.
En Joan Dalmau (assenyalat amb una sageta) amb la seva personal manera d'actuar... assisteix com a membre promotor, junt amb Joan Bertran, Sebastià Herédia i Joan Capella, entre altres, a la celebració i descoberta d'una  escultura realitzada per Joan Capella al lloc:  "La Miranda", a prop del pic del Turó.
(fons fotogràfic i documental Ricard Ramos)

Volem expressar el nostre sincer condol als familiars i amics per aquesta sentida pèrdua.
Reposi en Pau el nostre recordat, veí i actor : Joan Dalmau.

RRJ