12 de juliol 2011

LA VALENTINE...

UNA FABRICA MONTCADENCA.

Aquesta empresa dedicada a la fabricació de pintures, ja té més de 65 anys d’història. Va ser fundada l'any 1946 pels germans Basté. L’any 1955 van decidir construir una fabrica a Montcada i Reixac al carrer Provença número 12. Actualment la seva propietat, pertany al grup portuguès CIN (Corporaçao Industrial do Norte). És considerada una de les empreses líders mundials en el seu ram .

(Vista aèria de l'antiga fabrica del c/Provença)

L’any 2003, després de llargues negociacions, van arribar a un acord amb l’Ajuntament de Montcada per a traslladar-se del centre del poble a una nova ubicació, l’actual situada al Polígon industrial Can Milans a prop de La Llagosta. El “boom immobiliari”, tan de moda en aquell temps, va facilitar un complicat acord urbanístic.

Aquest acord ha resultat, de moment, un bon negoci per a l’empresa i que en aparença semblava que també ho seria pel poble, ja que recuperava un espai vital que es destinaria a la construcció d'habitatges (alguns en règim de preu taxat) acompanyat de l'edificació d’un nou Institut que substituiria l’actual IES Ribera .

Però les coses no han seguit per el camí que s’havia previst, doncs, hi ha un contenciós plantejat per l’Ajuntament de La Llagosta (guanyat pel que sembla en primera instància) que considera que s’han vulnerat els seus drets al instal·lar-ne aquesta fabrica de productes químics tant a la vora del seu poble, aquest fet ha provocat també que intervingui d'ofici la Fiscalia Anticorrupció que ha demanat l'expedient urbanístic a fi d'estudiar-lo, i per altra banda la crisi econòmica i la punxada de la bombolla immobiliària han fet de facto perquè s’ajorni sine die les construccions previstes al carrer Provença.

Haurem d’esperar algun temps per saber com finalitza el contenciós i investigació d’una operació que al seu dia va ser considerada per la seva dificultat com una obra d’enginyeria urbanística

Josep Bacardit i Sanllehí