16 de juliol 2011

OPINIÓ: 75è. Aniversari del començament de la Guerra Civil Espanyola.

(per veure la imatge més gran "clica" sobre la mateixa) *
El començament de la "guerra incivil" (1936-1939) s'inicia no el dia 18 de juliol, com s'ha dit i es diu equivocadament, sinó el dia 17 de juliol, al Marroc (Tetuan), amb el general Franco al capdavant, junt amb oficials "africanistes", els quals amb altres generals com Emilio Mola (director "del Alzamiento"), que estaven situats a diferents llocs del territori peninsular, s'aixecaren contra la II República Espanyola, i com a conseqüència d'aquesta rebel.lió comença una llarga i cruenta guerra on els odis d'ambdós bàndols van creuar-se amb terribles i dramàtiques conseqüències on encara avui, persisteixen les ferides obertes d'aquella confrontació, principalment pels vençuts, que cerquen els ossós dels seus familiars en foses clandestines.

Any, darrera, any es continua escrivint llibres sobre aquest tema. Crec, i és una percepció personal, que hi han més llibres escrits sobre la Guerra Civil Espanyola que no pas sobre la II Guerra Mundial.

He llegit molts llibres sobre la guerra, la repressió i la dictadura, escrits per diferents autors d'una i altra tendència ideològica, fa poques setmanes, he pogut llegir l'obra escrita per Paul PRESTON, que segons la meva modesta opinió és un dels millors treballs d'història sobre la guerra civil i postguerra, el seu títol: "L'Holocaust Espanyol" (1r. Premi d'Història de Catalunya "Santiago Sobrequés i Vidal" editorial base BCN 2011).

Paul PRESTON és un historiador i investigador nat, que ha realitzat un treball exhaustiu, molt bé documentat i sobre tot amb una objectivitat que cal agrair-li.

Crec que serà millor i per fer-vos una idea sobre aquest llibre, que llegiu la contraportada del mateix i que us adjunto, on es fa un resum molt acurat d'aquest llarg relat de la nostra i recent història.



"Per no repetir els mateixos errors històrics, és necessari perdonar, però mai oblidar."


Ricard Ramos Jiménez


(*) Aquesta imatge és del lloc anomenat "El Merengue" , un puig que es troba a tocar de la carretera de Balaguer a Camarasa, on s’hi van produir intensos combats durant el front del Segre. La Batalla d’El Merengue va durar del 25 de maig al 3 de juny de 1938. En aquesta setmana varen morir centenars de soldats dels dos bàndols, aquí va entrar en foc la Quinta del Biberó.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Completament d'acord amb el Ricard.
Podem perdonar però no oblidar. I per aixó, perquè no un recordatori a totes les victimes de la guerra civil a Montcada ( al cementiri, a la casa de la Vila, on s'acordi ..)
A molts pobles ho tenen. Sense anar més lluny una placa a la façana de l'església de Calella de Mar. Un recordatori curtet i clar : El poble de Calella a totes les victimes de la guerra civil (1936-1939). Algú no hi estaria d'acord ?.

Josep Capella i Torrents

Anònim ha dit...

Jo també hi estic d'acord, hi ha coses que no es poden oblidar mai!
I per suposat, també caldria aquest recordatori per totes les víctimes d'aquí Montcada... la llàstima és que passin els dies, passi el temps i a tant poca gent l'interessi tota la història (i aquí hi incloc patrimoni en tots els sentis) del nostre poble.
Elisa Riera Capdevila