19 d’agost 2011

"GRATANT LA MEMÒRIA HISTÒRICA...LA BATALLA DE L'EBRE"



[...] "Els parcs eòlics de la Terra Alta també sostoven la memòria de la Batalla de l'Ebre


Avui llegim al bloc de Manel Zaera que el diari digital Vilaweb es fa ressò de la trobada d'unes restes de soldats de la Batalla de l'Ebre a Horta de Sant Joan. Pel que sembla, les haurien deixat al descobert les màquines excavadores que treballen en la construcció d'un parc eòlic, suposem que a la polèmica central eòlica dels Pesells. L'aparició de restes de soldats a l'enorme camp de batalla de la Terra Alta no ens hauria d'estranyar, fins i tot 70 anys després de la Batalla de l'Ebre, ja que ningú ha fet una recerca sistemàtica de les restes humanes que hi ha a la zona. De fet, tinc entès que només
els vencedors a la Guerra Civil van recuperar els cossos enterrats als cementiris de la comarca, tot traslladant-los després als seus llocs d'origen per fer-los tot tipus de reconeixements i homenatges.

Però ningú s'ha preocupat gaire dels milers de republicans soterrats a fosses comunes o als camps silenciosos de la Terra Alta. També a la Ribera d'Ebre, on hi ha un cementiri de pontoners republicans just a sota d'una pista poliesportiva de Móra d'Ebre, a la vora del riu. Només la lluita contra la massificació eòlica a la comarca ha servit per sostovar una mica la memòria històrica. El més trist, però, és que aquesta advertència de les plataformes ja té uns deu anys, i que durant aquest temps ha continuat la tramitació dels diferents projectes eòlics, en paral·lel a un procés de museïtzació dels espais de la Batalla de l'Ebre que ara ha culminat amb la inauguració del centre 115 Dies, a Corbera d'Ebre. De fet, no s'ha tingut en compte ni la protecció ni la conservació dels vestigis de la Guerra Civil. En realitat, els antics responsables de la museïtzació dels espais de la Batalla de l'Ebre van ser apartats del projecte per l'anterior govern català, entre d'altres qüestions perquè eren crítics amb el model d'implantació eòlica. Per tant, ara s'estan recollint les conseqüències nefastes d'aquella decisió, i de la mateixa manera que s'han desenterrat restes humanes, també haurien pogut aparèixer bombes sense esclatar... Que hi ha restes humanes de fa només 70 anys als camps de la Terra Alta ja ho sabíem, i ara ja no val la pena lamentar-se. Com a mínim, fer els parcs eòlics servirà per desenterrar-les de l'oblit.

Foto: Elies115 " (publicat el 30/juliol de 2008)


Llegit a: amarfanta.blogspot.com/2008/07/els-parcs-elics-sostoven-la-memria-de.html


Nota: Cal recordar que també van morir soldats de Montcada en aquella cruenta batalla. Com exemple, podeu llegir allò que vàrem publicar en aquest bloc, amb data 27/7/2008 (El soldat Antoni Dou Selvas, mort l'any 1938 al front de l'Ebre)