08 de juny 2012

QUAN MONTCADA ANAVA A TOT GAS...OSA!Cap allà els anys 1920  va popularitzar-se el  mercat, fabricació i venda de gasoses  i sifons.
El senyor Esteban Julià, veí de Montcada va tenir la pensada de crear  aquest negoci al nostre municipi, doncs,  bona aigua no hi mancava.  Així, doncs,  que va començar a fabricar aquesta beguda carbònica  i  va situar la fabrica al carrer Montiu, tot just quan començava la pronunciada pujada  de la Fonda Espanya.  La raó social era:  "Bebidas carbónicas Julià". Aquest emprenedor senyor era com "Joan Palomo, yo me lo guiso  y  yo me lo como", és a dir, que ell mateix omplia les ampolles de litre i també de petites i les repartia a la clientela habitual pel poble, un servei ràpid i eficient.

Però com a qualsevol activitat industrial, sempre sortia aquells que volien ensorrar el negoci i vet aquí, que en un document trobat a Montcada de data  19 de juliol de 1924,  aquest industrial va distribuir uns fulls anomenat: "Aviso al Público", per afirmar entre altres coses, que ell feia servir aigües de "Dos Rius" etc. Sembla que  aquells anys l'aigua de Montcada  com a conseqüència d'un problema de salubritat  i poc control bacteriològic en les canonades d'aigua procedents dels  pous del riu  Besòs, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, fins a la  xarxa general i de distribució de la ciutat de Barcelona, va donar que molt que  parlar i pensar que aquest descontrol també és produïa a la fàbrica de gasoses local.
Us convido, doncs,  a llegir aquest pamflet. Per veure més gran la imatge cliqueu sobre la mateixa.    

Ricard Ramos Jiménez