23 de juny 2010

ATENEU RACIONALISTA "EL PORVENIR" DE MONTCADA

Els ateneus, i especialment els obrers, foren un dels elements més interessants d’educació i culturalització popular a través d’activitats formatives i d’educació en el lleure. Continuadors d’una tradició arrelada al segle XIX, donaren peu a un dels besants més rics i ampla vida associativa catalana, la qual contava amb altres importants focus d’educació d’adults i joves com, per exemple, el moviment orfeonista o l’excursionisme.

Moltes d’aquestes entitats agrupaven socis a l’entorn d’un ideal o polític concret,. Viles i ciutats comptaven amb una gran diversitat d’aquests elements d’educació social, que cobrien un ampli espectre polític i ideològic, des de la multitud de centres parroquials als ateneus llibertaris.
És per això que avui portem en aquest blog, una fotografia que calia omplir-la de contingut, una fotografia trobada, sense cap més dada, en l’arxiu fotogràfic de la Fundació Cultural Montcada. Hem investigat en l’arxiu municipal i alguna cosa hem trobat per poder afirmar que a Montcada existia un “Ateneu Racionalista “El Porvenir”, estava situat al carrer Santiago, ignorem la data de la seva fundació, doncs, no apareix entre les entitats enregistrades i investigades en un treball i premi d’investigació promogut per l’Ajuntament de Montcada de l’any 1994.

De la documentació que hem pogut rescabalar d’un llarg oblit podem deduir que les activitats desenvolupades per aquest “ateneu” tenia una pedagogia decantada amb les teories anarquistes o llibertaries. Reproduïm un document de data 17 de juny de 1935, on els responsables d’un festival artístic i teatral demanen permís al nostre Ajuntament per celebrar-lo en el local Colon.
Cal llegir amb atenció el Programa d’aquell festival. Signen aquest document en Julio Martí i Salvador García. En aquest punt seria important que a través de la imatge que reproduïm en gran format, algú pugui identificar a alguna persona o bé que ens pugués aportar el seu testimoni per haver viscut temps en aquest Ateneu Racionalista.

Ricard Ramos ( juny 2010 )


PD/ per veure més grans les imatges cal clicar sobre les mateixes.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola amics :

Un dels signants d'aquest document ,en Julio Martí, es deia de segon cognom Maymó. Ell i el seu germà eren destacats anarquistes de la CNT.
Crec que el germà del Julio va ser alcalde de Montcada cap el final de la guerra civil. Potser va ser el darrer alcalde abans de la entrada de les tropes nacionals.
Ambdós van exiliar-se a França i reclamts pel fiscal de la Causa General fins a finals de la dècada dels 60.
No reconèc a ningú de la foto, però potser el Sr. Pere Artigues o Pere Manyosa en podrien reconeixer a algún.

josep capella