03 de juny 2011

UN TRÀGIC, UN MÉS, ACCIDENT FERROVIARI A MONTCADA

La imprudència d’uns excursionistes unit a les raquítiques mesures de seguretat que en aquell temps existien, van fer que Montcada tornés a ser notícia per uns fets que desgraciadament encara avui es repeteixen. (1)

Aquest accident va produir-se el primer de maig de 1934. La Casa Regional de Murcia-Albacete va organitzar una excursió a Montcada per celebrar la diada de la Festa del Treball, on es pensava gaudir de les fonts i del paisatge del nostre poble. Unes 100 persones es van desplaçar en tren des de Barcelona fins a Montcada. Van baixar a l’estació de Montcada-Manresa i ens van dirigir cap a la Font Pudenta, seguin el trajecte de la via, un camí més curt i directe, van pensar... per desgracia no es van adonar que en aquells moments baixava un comboi procedent de Manresa.

El tràgic accident va succeir a l’alçada aproximada del “merendero” que existia a la vora de la Font Pudenta. El balanç de víctimes va ser de 5 morts i més de 45 ferits ( molts de gravetat) .El comboi que circulava a gran velocitat va envestir en plena corba la capçalera d'una llarga fila de persones que en grups de 3 o 4 caminaven per sobre i la vora dels rails. Superada la confusió inicial, ràpidament els passatgers del tren, així com els veïns més propers, van ajudar a les tasques de recuperació dels ferits, la majoria varen ser traslladats a Barcelona, Cerdanyola i Montcada.

Aquest greu succés va tenir una gran repercussió a Barcelona on la comunitat murciana era una de les més nombroses, producte de les onades d’immigració que al llarg dels anys s’havien instal.lat a Barcelona. La premsa va explicar amb detall les causes del mateix i les escenes dantesques que es van produir. A la ciutat Comtal, la solemnitat de l’acte d’enterrament de les víctimes va estar presidida per l’alcalde republicà senyor Pi Sunyer amb assistència d’una delegació del consistori montcadenc.

A iniciativa de la Casa de Murcia- Albacete es van originar un seguit d’actes solidaris, entre aquests en destaquem una “Corrida de Toros” que es va destinar la recaptació, per ajudar als damnificats de l'esmentat accident. (veure anunci publicitari, imatge del 27 maig de 1934).





Josep Bacardit i Sanllehí




(1) Des de fa 150 anys a Montcada, la travessen 3 línies ferroviàries . Malgrat augmentar les mesures de seguretat encara avui continua sent un perill d’accidents mortals.