28 de juny 2011

IMATGES RETRO

No són de Montcada però ens recorden un passat no massa llunyà.

Qui dels montcadencs no ha visitat alguna vegada la Sagrada Família de Barcelona ?


La primera de les imatges és de l’any 1898 i ens reprodueix la zona on es va decidir construir el Temple de la Sagrada Família. Qui ho diria al veure les cabres pasturar que es transformaria en un dels principals atractius turístics de tots els que visiten Barcelona. L’any passat, és calcula en més de 7 milions els visitants, dels quals uns tres milions varen passar per "la taquilla" , per aquest any les previsions auguren un augment del 20% . El novembre del 2010 el Papa Benedicte XVI va beneir (malgrat, que encara no estan totalment realitzades les obres), l’altar i l’Església de la Sagrada Família amb la celebració de la Santa missa.


El que tingui més de 50 anys, segur que recordarà el Biscúter?

És de l’any 1953 . Es un “Biscúter” , un cotxe fabricat durant la dècada dels anys 1950, temps de penúries i restriccions on el règim franquista estava sotmès a un aïllament internacional degut a la seva col·laboració amb Hitler/Mussolini i que obligava a la economia de subsistència ( coneguda com l’època de l’ autarquia). D’aquella política econòmica en va sorgir l’invent de fabricar un cotxe “econòmic” que omplis les necessitats del “españolito de a pie”.Era un híbrid entre scooter i cotxe ja que no tenia portes ni marxa enrere. Se’n van fabricar entre 1953 i 1960 unes 10.000 unitats a un cost “només” de 25.000 a 30.000 PTA depenen de si el model era turisme normal, comercial (conegut com La Rubia) i fins i tot coupè . Això de preu econòmic és relatiu, doncs, en aquell temps equivalia a un sou de 3 anys d’un obrer qualificat. La SEAT i la fabricació en sèrie dels seus cotxes (entre altres, el popular 600) van posar final a la producció d’uns cotxes que malgrat gaudir d’una “simpàtica” acceptació popular, no deixaven de demostrar que ens trobàvem davant de un règim polític que aplicava la dita del “quiero y no puedo” .

JOSEP BACARDIT I SANLLEHÍ


1 comentari:

Anònim ha dit...

El Biscuter "més popular" que hi va haver a Montcada va ser el del sr. Àngel Relat, farmacéutic, que encara recordo molt bé quan entrava pel carrer Major que venia de BCN de buscar una de les seves filles que hi estudiava i ell i la seva senyora al davant i començaven a sortir-ne els 5 fills que anaven al darrera i no sé com cabien... semblava l'escena del camarot de la pel·lícula de "los hermanos Max"; era tot un espectacle. També en Josep Vilagut en va tenir un, de Biscuter.
Elisa Riera