16 de juny 2011

LA CENTRALETA DE TELÈFONS A MONTCADA...


La Centraleta de Telèfons

Un servei que va funcionar, és pot dir, des de 1891 (any instal·lació primera línia telefònica a Montcada i Reixac) fins l’any 1970 en que l’automatització li començava a posar fi .

Desapareixia un intermediari, un servei obligatori que gestionava prèviament la connexió amb la persona que un volia parlar fora de Montcada. Les persones que hi treballaven formaven part de les nostres vides, tot i l’obligatorietat de guardar confidencialitat, doncs, sempre s’ha dit que eren les més ben informades del poble, sobre tot abans de l’aparició de la ràdio, temps on la manca de mitjans de comunicació la transformaven a la practica en una autèntica central de notícies .

La Telefònica ho va comunicar d’aquesta manera als montcadencs:


Anunci publicat a "La Vanguardia " el dia 1 de març de 1970 ( pag. 22)


Josep Bacardit Sanllehí



2 comentaris:

Anònim ha dit...

La centraleta de Tèlefons estava al carrer Julio Garcia. Si no teníes telèfon i per exemple volíes parlar amb un parent que vivia a Càdiz, anaves a allà, demanaves a la operadora una conferència i havies d'esperar. Potser al cap de mitja hora havies aconseguit poder parlar amb la persona desitjada.
A Montcada, per les trucades locals, despenjaves el telèfon i la operadora et demanava el número amb el que volies comunicar. El número de telèfon nº 1 era l'Ajuntament, el n º 2 Cal Ragull, el n º 3 l'Asland , el 24 Aismalibar......
No va ser fins l'automatització de les línieas que es va poder marcar el número directe. I quan els números van passar a ser de 7 xifres el prefix de Montcada va ser el 264....

Josep Capella

Anònim ha dit...

I el de l'Asserradora del meu avi, vaja l'única que hi havia, a la carretera de Ribes, al costat mateix del cementiri, era el nº 16... quins temps!!! Així sí que era fàcil aprendre's els números de memòria.
Elisa Riera