14 de desembre 2010

QUAN LA RADIODIFUSIÓ ES PAGAVA...

(Imatge: Antic receptor de ràdio de cinc vàlvules dels anys 50 (arxiu).













Temps era temps...com diu la cançó nostàlgica d’en Serrat, que entre altres coses ens diu allò quan escoltàvem la senyora “Francis” etc. etc., doncs bé, escoltar aquella radiodifusió o ràdio franquista no era pas gratuït, calia pagar un import anual, una mena d’impost que tothom tenia que contribuir, però serà millor que pugueu llegir aquest fet local en el seu context original, segur que si sentiu una mica de curiositat i sou persona diguem “veterana” ...segur que us farà sentir la nostàlgia d’aquells anys durs de postguerra i restriccions de tota mena. Els que sou més joves potser no us farà aquella sensació que hi sent la gent més gran, però al menys intentarem contribuir a recuperar la memòria històrica, per a tots aquells joves i amics que sou seguidors d’aquest blog.



(ràdio de galena , arxiu)


Salutacions,

Equip de Montcada Post

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sembla que no s`ha inventat res de nou en quan a modalitats de pagament. Ara tenim el PPV ( pagar per veure) i abans era el "pagar per escoltar". No obstant, jo ja no recordo això del pagament. A casa meva hi havia la radio que escoltavem cada dia. Era un aparell com el de la fotografia. Desde les famoses noveles (serials) de Radio Nacional i Radio Barcelona ( després Cadena Ser)...obres de Guillermo Sautier Casaseca ( con Juana Ginzo, Matilde Vilariño..etc.
el Consultorio de Doña Elena Francis o Montserrat Fortuny a (Radio España), "La comarca nos visita", "Taxi Key" .....
Tots els governs de totes les epòques han intentat controlar els mitjans de comunicació, perquè el seu control es poder.
Abans volien controlar-ho per imposar una ideológia i com arma de control social. Ara sobretot per un tema económic, però també per donar una versió "particular" de la realitat, supeditada tanmateix a un ideologia política.( TV3, TV1, Intereconomia, Antena 3 o TELE 5).

Josep Capella