10 d’abril 2011

EN RECORD DE DOS ALCALDES REPUBLICANTS QUE VAN MORIR A L'EXILI.





En els propers mesos aquest blog, una vegada s’hagi completat la recerca documental, es compromet a publicar-ne una bona part de les seves biografies ja que creiem mereixen ser conegudes. Són dos personatges montcadencs que les circumstàncies històriques els van fer protagonistes, jugant un paper rellevant durant la II República i la Guerra Civil. Tant el Dr. Espinasa com el seu amic i farmacèutic Sr. Boix van patir tot un calvari alhora d’exiliar-se fins que finalment van arribar a Mèxic on van poder refer la seva vida. Durant el seu exili van ser uns importants activistes culturals , deixant molts treballs escrits, sobre temes científics de medicina i química, així com col.laboracions i opinions en correspondència a l’activitat de tota la colònia de republicans catalans i espanyols que van viure a l’Amèrica Llatina .


El destí va fer que morissin a Mèxic durant la primera dècada dels anys 1960, sense poder veure realitzat el seu més preuat desig: tornar a la terra catalana que tant estimaven...


Josep Bacardit i Sanllehi
Ricard Ramos i Jimenez


Nota: Aquesta imatge ens ha estat facilitada per la senyora Núria Trigo Boix ( néta del farmacèutic Sr. Boix) que viu a Mèxic D.F.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Sobre els exalcaldes republicans voldria explicar el següent :

1. El Jordi Sanchez Escrigas ( llicenciat en historia i regidor de l'ajuntament de Montcada per ERC) ha escrit una biografia de Josep Espinasa i va demanar en el seu dia a la Fundació si la podia publicar. Va trobar dades molt significatives com per exemple amenaces que va patir per part de la FAI quan era alcalde i que segons sembla van provocar la seva dimissió. Seria molt interessant que parlessiu amb ell.
2. Fa un temps vaig contactar amb un fill de Josep Espinasa a Mèxic ( el Sr. Ramon Espinasa Closas) que em va enviar unes cartes que el Sr. Espinasa va escriure a la seva dona " Lola" en el trancurs del viatge cap a l'exili desde el port de Marsella fins a Veracruz en el vaixell "Mèxique" ( extractes d'aquestes cartes estan publicades en el n º 18 de Quaderns de la Fundació Cultural).
3.Tot i algunes opinions que corren per Montcada el Sr. Espinasa mai va tornar a Catalunya ni tampoc el Sr. Boix, que van morir a Mèxic els anys 60.
4. El Sr. Alfons Boix era de Santa Coloma de Farners i allà han publicat també una biografia seva.
5. Es cert que a la "Causa General" tan Espinasa com Boix son acusats com a incitadors dels assassinats comesos durant els primers mesos de la guerra civil de veins de Montcada. Sobre el particular hi han opinions molt diverses. Encara es pot parlar amb gent que ho recorda, per exemple el Sr. Pere Artigues ( fill d'un conseller de l'Ajuntament de ERC que es exiliar a França durant 10 anys) o el Sr. Joan Vila ( de la farmacia Vila) dons el seu pare va haver d'amargarse tota la guerra civil doncs va ser denunciat pel Sr. Boix al Comitè de Guerra que el volien incloure a la llista de detinguts que després van ser assassinats el mes de novembre de 1936.
6. Es molt interessant intentar clarificar tot el que va passar doncs les opinions son totalment contraposades.

No seria mala idea fer un dia una tertulia sobre aquest tema. Segur que l'assistència seria alta.

Gràcies

Josep Capella