18 d’abril 2011

UN VELL ARTICLE D'OPINIÓ DE L'ANY 1927


EL TURÓ DE MONTCADA EN PERILL !

(Recordar és tornar a viure...)

Aquest era el titular d’un article que va publicar el setmanari CATALUNYA SOCIAL (1) el 9 d’abril de 1927. La publicació denunciava el que s’estava fent amb el vell i històric Turó de Montcada.

L’autor de l’article feia un crit d’alarma davant l’amenaça real del fet que uns respectables senyors industrials de molta empenta, estavem menjant-se una part de la nostra història.

L’autor instava a l’Ajuntament de Montcada i també al de Barcelona, perquè és complís la promesa que l’ermita de Montcada (situada damunt del cim) no desapareixeria encara que s’explotés el Turó per a fabricar ciment.

Tots sabem que va passar. Quan xocant els interessos econòmics amb la cultura quasi sempre en surt perdedor la part més dèbil.

Tot i que s'hi van oposar alguns(2), finalment, el mal anomenat progrés va engolir-se l’ermita i una part essencial del Turó, un important referent, un símbol d'identitat que teniem com a poble, i que desapareixia per sempre més.



















(Per poder llegir la imatge cal clicar sobre la mateixa)

Imatge de sota, l'ermita any 1915 (arxiu fotogràfic R.Ramos)

Notes:
(1) Catalunya Social era un setmanari que es va publicar a Barcelona des de l’any 1922 a 1936 . Era una publicació de dretes que defensava la doctrina de l’Església Catòlica però denunciava al mateix temps, les grans desigualtats que existien a la societat. Va acceptar la República fins l’any 1934, on a partir d’aquella data va passar a ser el portaveu del partit polític: Acció Popular que va presentar-se en coalició amb la Lliga de F.Cambó a les eleccions generals de l’any 1936. Un dels socis fundadors va ser en Josep Cirera Voltà , propietari de la finca Can Milans de Montcada i Reixac.

(2) )Recomanem per aquells que vulguin saber més sobre aquest afer, que llegeixin el llibre “La Mare de Déu del... ciment?” on es detalla el conflicte que es va originar a Montcada).

Josep Bacardit Sanllehí
Ricard Ramos Jiménez