02 d’abril 2013

Una Deessa pagana al Turó de Montcada...?


La Deessa Isis abans que la Mare de Déu  del Turó, també dita: Mare de Déu del Castell de Montcada...?
  
Com ja havia apuntat sobre la possibilitat que a  la muntanya del Turó de Montcada hagués estat aposentada en el seu cim o bé un tabernacle,  temple, etc.  dedicat a una divinitat pagana. [1], com per exemple Isis, una divinitat egípcia versemblant a la Mare de Déu de  Montserrat, de cara i cos de color negre, que es mostra   majestàticament asseguda,  amb el seu fill sobre  la seva  falda.

Curiosament he trobat un diari antic  de l'any 1762 [2] que diu textualment això:


"De lo dicho, por insinuacion de las Historias antecedentes, solo pueden convencer, que los Indegetas Españoles, permitieron, que à Osiris, que se fingia Jupiter Sol, se le dedicasen Aras en Monjuìch; y despues à su Muger Isis, en Moncada, à Venus en Vendrell; a Marte Oron, en Martorell, y à la Minerva Pallas en Pallas; mas no convencen, que interiormente creyessen los Indigetas Españoles, y si accion de culto ellos les dieron, no passo los limites  del culto humano, que como à Vice Dioses temporales se debe à los Princiopes, y Reyes."


Dit això, convé aportar uns altres  apunts històrics a cura d'en Jacint Laporta,  que manifesta en l'edició de: "La Ilustració Catalana" [3] I que diu quelcom coincident amb l'anterior, és a dir, això:

"Se suposa que l'església  de Santa Eulàlia ja existia  a les darreries del segle VII i que fou fundada  per Quirze, bisbe de Barcelona, en el lloc  que ocupava  un temple dedicat a Venus..."

Si lliguem aquestes dues manifestacions històriques, cal ara contrastar-les amb el que ens diu el nostre costumista català  en  Joan Amades, concretament en el seu llibre "Imatges de la Mare de Déu trobades a Catalunya" [4] .

Amades ens descriu la  relació entre la Mare de Déu de Montcada (Castell) amb una altra imatge bessona i que estava situada a la Boqueria de Barcelona, dient-nos això:

[...] "Aquesta imatge fou trobada entre les terres remogudes per aixecar la muralla de Barcelona, a la Rambla, el segle XIII.
Diuen que havia pertangut a santa Eulàlia, que la va conservar en tot moment fins a l'hora del seu martiri, executat a l'actual Pla de la Boqueria, on la imatge restà abandonada després de traspassada a la seva possessora. Aquesta imatge protegí la santa Patrona de Barcelona en el seu sacrifici. Per la seva intersecció, va caure una nevada  que va servir-li de vestit quan la duien despullada al suplici. També va ser ella la que va fer fugir els guardes que vigilaven el cos de la santa, per tal que els bons cristians poguessin recollir-la d'amagat i donar-li la sagrada sepultura.

No sabem per quin motiu li fou adjudicat el títol de Montcada.

Els veïns del carrer de la Boqueria cada any anàvem col.lectivament a visitar la imatge de la Mare de Déu de Montcada, venerada al turó del mateix nom. Anaven presidits per la imatge del Portal, per tal que les dues imatges es veiessin, puix que, ells deien, eren germanes."

Fins aquí la història o llegenda del fet que a la Boqueria hi havia antigament una petita capelleta amb la Mare de Déu de Montcada,  al mur,  junt a l'entrada del (avui) carrer de la Boqueria.

Conclusions:

La llegenda de la trobada de la Mare de Déu del Turó de Montcada, junt al costum  dels veïns de la Boqueria d'anar amb la seva imatge mariana per visitar l'altra, la del Turó de Montcada, fet que ha estat prou  documentat, la qual cosa possibilita la teoria de l'existència de què a dalt de Turó o bé a la cova, va existir un culte a una Deessa pagana, com podria ser Venus o Isis (pels romans aquesta imatge egípcia era com la Venus), o bé Ceres, etc.    



Ricard Ramos Jiménez


Notes:
[1] Quadern núm. 1 "La Mare de Déu del Turó, era una verge negra ? . Ricard Ramos . desembre 2000.
[2] "Diario Curioso, historico, erudito, y comercial, Publico, y Economico. Editat a Barcelona, carrer Condal, núm. 87 del 3 abril de  l'any 1762".
[3] " La Ilustració Catalana, pàgina 61. Edició  28 de febrer de 1890, núm. 231, any XI." (hemeroteca)
[4] Editorial Selecte – Catalònia  Barcelona 1989.

2 comentaris:

XC ha dit...

Això és genial. Quina trobada més interessant! Felicitats des de aquí.

Salutacions.

cultures avui ha dit...

Bona tarda i gràcies per la feina.
He aprés una cosa més.
Des del 1985 treballo en aquest sentit de les "creences antigues" a casa nostra (i altres recons de món), en activitats docents i xerrades.