Escrit dedicat a tots el montcadencs .
Per Llei de vida, pocs en queden entre nosaltres que hagin estat de sort de viure en aquella Montcada plena de camps de maduixes. Alguns més, n’han sentit parlar i per a molts probablement els representi tota una novetat en descobrir que aquest fruit era per la pagesia una bona font d’ingressos .
(
Escultura “ La maduixaire” . L’escultor Josep Carcassó i Font es va inspirar amb una pagesa de Montcada. Publicat a l’Almanac de l’Esquella de la Torratxa de l’any 1896.)

Avui només en farem un tast i deixem per un proper article poder desenvolupar amb amplitud i des de diverses vessants tot el que ha significat (que és molt) per Montcada i Reixac “les maduixes” , una fruita que per la seva qualitat i fama fos un dels motius, entre altres, pel qual hem estat coneguts.
Reproduïm uns versos escrits l’any 1919. De forma “picantona” fan referència a una de les moltes dones que venien pels carrers de Barcelona les maduixes de Montcada. L’anònim autor dels versos (1), ens parla d’una montcadenca a la qual sovint li compra maduixes, la descriu com decidida, formosa i ben plantada. Còpia literal dels versos:
"LA MADUIXAIRE DE MONCADA"
La Maduixera (en castellà “fresa” ) és una planta que és va conrear a Montcada durant segles (el XIII ja se’n parlava). Malauradament i des de fa dècades el creixement urbà l'ha fet desaparèixer del nostre poble .
La maduixa montcadenca era considerada una de les millors que existien a Catalunya. Pel seu clima i les especials condicions que reunia els terrenys sorrencs on era cultivada, situats principalment a les vores dels rius Besòs i del Ripoll, feien que adquirís un gust especial que la distingia de les altres.

Què motivava que fos tan acceptada la maduixa de Montcada? . Hi ha qui afirma que la seva fama venia donada pel seu exquisit gust al que s’hi unia propietats reconstituents i depuratives amb un alt nivell en vitamines i minerals. Qualitats gastronòmiques a la que cal també afegir la creença popular que associa aquesta fruita amb l’amor i en aquest sentit, sembla que la maduixa montcadenca era considerada un bon afrodisíac. Probablement a l’hora d’escollir, hi havia una mica de tot,… chi lo sa?
Fos pel que fos una cosa és ben certa: les maduixes de Montcada i Reixac van ser sempre objecte d’una forta demanda. Era tanta, que alguns comerciants barcelonins necessitavem assegurar aquest producte fos com fos, fins i tot, alguns pagesos rebien proposicions de compra de futures collites, compromís que és feia efectiu mitjançant el lliurament a compte d’una paga i senyal.
A Montcada i Reixac porta el nom de Passatge de les Maduixes un petit carreró ubicat entre el carrers Santiago i l’Avinguda de la Ribera i que correspon a una de les zones on 100 anys enrere s’hi plantaven maduixes.
JOSEP BACARDIT SANLLEHÍ
Notes:
(1) El setmanari satíric "Papitu" ho va publicar el 18 de març del 1919 . Va ser una de les publicacions més populars del Principat que combinava la crítica política i social amb l’erotisme. Pel seu catalanisme d’esquerra i anticlerical li donaren mala fama entre la burgesia i l’església que la qualificava de pornogràfica. Molts escriptors i dibuixants de l’època hi col·laboraven sota pseudònim fet que feia caure la responsabilitat al seu director Agustí Piracés. La dictadura de Primo de Rivera el va clausurar.
1 comentari:
Certament els meus besavis es van conèixer així. El meu besavi i el seu pare tenien un camp de maduixes a la plana de Mas Rampinyo i van contractar noies i dones per a la recollida, entre les quals hi va haver la meva besavia i d'aquí sorgí l'amor.
X.Colomé
Publica un comentari a l'entrada