23 de juliol 2008

EL SOLDAT: ANTONI DOU SELVAS mort l'any 1938 Front de l'Ebre

Hem sabut a través d'un treball històric de Queralt Solé (revista Sàpiens) recentment publicat, que entre els soldats traslladats al "Valle de los Caidos", es troba un soldat i veí mort a la batalla de l'Ebre, concretament: Antoni DOU (i no DON) SELVAS. Aquest nascut a Montcada i Reixac el dia 11 d'octubre de 1920, estava afiliat a l'UGT. La data de la seva mort: 19/08/1938. Va ser enterrat en una fosa comú en el terme municipal de Villalba dels Arcs (Comarca de la Terra Alta) . L’any 1959 per ordre de les autoritats de la dictadura del general Franco, van ser exhumats i traslladats els 22 cossos de soldats d'aquesta fossa, entre ells –identificat- aquest veí de Montcada. Segons el nostre llistat, estava sense saber on va perdre la vida i on estava inhumat. Ara sabem, finalment, on reposen les seves despulles.


A banda, i concretament en el cementiri muncipal de Montcada, procedents d'unes de les fosses que existeixen, van ser exhumats set cosos i van ser traslladats també al "Valle de los Caidos", excepte un que va anar a la població de Nules (Castelló) el llistat va ser aquest:




German Torres Argilés (dipositat en el nínxol 144 de la secció 5à.)


Juan Agras Arnabat (fosses d'ampliació fixa 38)


Manuel Molina Vinaixa (fossa d'ampliació fixa 36)


Jaime Ribas Ballbe (fossa d'ampliació s/fixa)


Rafael Ribas Francisca ( idem)


Aurelio Castellote Sebastian (fossa d'ampliació fixa 143)


Vicente Marines Gimeno (dipositat nínxol 133 de la secció 5a) destinació Nules (Castelló)




Tots set van ser assessinats entre el 31 d'oc tubre 1936 al 27 de novembre de 1937




(dades: segons un comunicat de la Presidència (Montcada i Reixac) de data de sortida 16 març de 1959, signat per A. de Budallés, alcalde) arxiu municipal


Investigació i recerca: Ricard Ramos


1 comentari:

Anònim ha dit...

Yo soy Aurelio Castellote Campo, hijo de Aurelio Castellote Sebastián. Soy nacido el 5 de mayo de 1935, y a mi padre lo asesinaron cuando yo tenía un año.
A mi padre que no era político se lo llevaron los rojos de la casa y lo asesinaron en Montcada i Rexach. Yo actualmente vivo en Colombia desde 1954. Jamás he podido perdonar a sus asesinos.
Yo nací en Barcelona y Mi padre era de Rubielos de Mora (Teruel). Por medio de un tío supe que me padre reposa en el Valle de los Caídos.