26 de gener 2012

LA DONA I LA POLÍTICA

LA DONA I LA REPRESENTACIÓ POLÍTICA A MONTCADA



Dedicatòria: En record a totes les pioneres.




No va ser fins l’any 1931 quan la 2ª República va aprovar el dret de votar a totes les dones majors de 23 anys. Les primeres eleccions on van poder exercit aquest dret van ser les de l’any 1933 , que per cert va donar la victòria a les dretes de la CEDA . Fins aquells moments, el món de la política i la seva representativitat era un espai ocupat només pels homes . A la dona , seguint la tradició imperant de domini masclista en aquest camp, només podien ocupar-se de qüestions que es consideraven més idònies al seu gènere com: Patronats educatius, la moral cristiana, serveis de beneficència, etc.




Cal recordar, aquesta és la intenció de l' escrit, a les que van obrir camí. Ens centrem a Catalunya que per primera vegada (dins d’un règim democràtic) es va elegir una dona com alcaldessa. Va ser el 14 de gener del 1934 a Bellprat (Comarca de l’Anoia) on la Nativitat Yarza Planas (ERC) fou elegida per sufragi universal, era la mestra d’aquell petit poble.

(Imatge : Nativitat Yarza , any 1934)



Recordar també, encara que va ser en circumstancies diferents i poc democràtiques, que l’honor de ser la primera dona de Catalunya en ostentar aquesta representació correspon a la Dolors Codina Arnau , ja que l’any 1924 la Dictadura de Primo de Ribera va promoure una pseudo obertura política (era en realitat una prova) on la dona podia participar en la votació i ser elegida també com representant del poble en unes eleccions municipals convocades per a renovar els consistoris. La Dolors Codina Arnau, va ser nomenada a dit (ja que no es va presentar cap més llista) pel governador civil de la província de Lleida com a màxima representant del poble El Talladell (ara una pedania de Tàrrega).



Imatge : Dolors Codina Arnau , any 1924



I ha Montcada? … El nostre poble en aquest sentit va seguir la mateixa i generalitzada pauta que es va seguir arreu del país. Tant durant la República com la posterior i llarga Dictadura del General Franco, la seva representativitat va ser a trets generals molt escassa. És a partir dels anys 1960 quan comencen a incorporar-se formant part dels moviments reivindicatius que van originar-se a la nostra societat, com els veïnals, educatius, culturals i també polítics, etc. En el cas de Montcada i Reixac, tot aquest lent procés, s’explica molt bé en el llibre “Les dones de Montcada i Reixac i els moviments socials” , editat per l’Ajuntament l’any 2007 i que es troba a disposició de qui vulgui llegir-lo en qualsevol de les biblioteques del nostre poble.

A Montcada i Reixac, no va ser fins les eleccions municipals convocades a l’any 1979 quan per primera vegada surt elegida Núria Cervera Bardera (CíU), obrint un camí que el pas dels temps (amb moltes i positives reformes en aquest sentit) ha fet que de l’excepcionalitat és passi a la normalitat, doncs, d'una sola representant hem passat avui a pràcticament la paritat de gènere, com exemple més representatiu, és el cas de Mª Elena Pérez Garcia (PSC), que s’ha transformat en la 1ª Alcaldessa de la història del nostre poble. També cal deixar constància que Elisa Riera Capdevila també és pionera pel fet històric de ser elegida com la primera dona que ha exercit el càrrec de Jutgessa Municipal.

Recordem la relació de totes les dones que han estat elegides com a regidores de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Algunes han repetit mandat i altres han ocupat el càrrec un espai més curt de temps. Per ordre cronològic, són aquestes:

Núria Cervera Bardera ( CiU) , any 1979

Zebina Lacalle Ortiz de Mendibil (PCC), any 1983

Elisa Riera Capdevila ( Ind. PCC), any 1983


Margarita Sánchez Romero ( PSC) substituïda al poc temps per Mª Carmen Toscano Bosch (PSC) , any 1983


Eloisa González Flores (PCC), any 1987


Núria Cervera Bardera
Mª Victoria Gutiérrez Orejuela (PSC) ,any 1987



Paulina Valiente Villar (PCC), any 1987

Dolores Argamasilla Civico ( PSC), any 1991


Rosa Mª Sisó Miralpeix ( CiU), any 1991


Amelia Morral Barneda ( CiU) , any 1995


Antònia Bofill Lopez ( CiU), any 19951995


Elisa Riera Capdevila
Mª Carmen Porro Arias, (PSC) , any 1999

Empar Garcia Lopez (Ind. IC) , any 1999


Alba de Lamo Ollero ( EUiA) , any 1999

Marta Aguilar Alemany (ERC) , any 2000


Eva Garcia Rodríguez ( PP) , any 2000


Enriqueta Delgado Bastia (PSC) , any 2001


Eva Gonzalo Palau ( PSC) , any 2003


Anna Rivas Valverde ( PSC) , any 2003


Mª Flora López Ramos (PSC), any 2003

Josefina Yuste Manzano (PSC) , any 2006


Guadalupe Lorenzana Vázquez (PSC) , any 2006


Mª Teresa Gallego Andres (Ind. PSC), any 2007


Mª Carme Gonzalez Benito (CiU) , any 2007


Laura Campos Ferrer ( IC), any 2008

Alicia Solano Peinado ( PSC) , any 2010


Mª Elena Pérez Garcia ( PSC) , any 2010


Judith Mojeda Utrera ( PSC) , any 2011

Elisabet González Moreno ( CiU), any 2011


Pilar Gil Martos ( PP) , any 2011



Mª. Elena Pérez García
Carmen Romero Novo ( C’s), any 2011



Josep Bacardit Sanllehí