16 de març 2011

AJUNTAMENT DE MASRAMPINYO?

El document que reproduïm, així ho diu: (1)

(Per veure la imatge més gran, clica sobre la mateixa)


Aquest document ens torna a recordar que “Masrampinyo” (també "El Mas rampinyo"), és un topònim molt arrelat. Algunes persones d’arreu de la geografia catalana consideren que dir Masrampinyo és igual que dir Montcada.

En aquest cas, suposem que es tracta d’un error involuntari, produït per algun funcionari judicial de la Presó Model de Barcelona que no coneixia la nostra realitat territorial , hi ho va escriure sense comprovar la veracitat, possiblement com a resposta literal d’una persona quan li va preguntar: ¿… donde vive usted? .

És un fet anecdòtic però no es pot negar que té la seva cosa. Qualsevol pot especular i pensar que el mot Masrampinyo (el funcionari va escriure Masrrampiño) no se’l va inventar i que fos induït pel presoner, el qual amb naturalitat, va expressar el lloc on residia o potser també perquè ja l’hauria escoltat alguna vegada, el cas és que estava convençut que Masrampinyo tenia un Alcalde.

Sobre Masrampinyo i l’origen d’aquest mot, hi ha varies teories , totes respectables però que en general són tretes d’especulacions que s’han mantingut al llarg dels anys i fins el moment poc “fefaents”.

Els que escrivim en aquest blog ja varem anunciar, que estem completant un treball de recerca i d’investigació a fi d’esbrinar el seu origen.

Treball que ja es troba en la seva recta final i que publicarem en els propers mesos, on exposarem una teoria que difereix de les fins ara conegudes. Serà, doncs, una nova teoria que s’afegirà a les existents però en aquest cas, basada en un bon nombre de documents que han passat per les nostres mans i que l’avalen .

Josep Bacardit i Sanllehi
Ricard Ramos i Jimenez


Notes:

(1). El document és una notificació enviada el mes de setembre de 1943 per la direcció de la presó Model de Barcelona adreçada a l’Alcalde de Montcada, on s'informava que el veí Sr. Vicente Ariza León, domiciliat a la Rambla de Sant Jordi, 24 baixos de Montcada i Reixac quedava en llibertat condicional . Aquesta persona havia estat acusada d’auxili a la rebel·lió militar i jutjada per un Tribunal Militar que el va sentenciar a 20 anys i un dia de presó. El Sr. Ariza era natural de Almedinilla ( Córdoba), va arribar a Montcada i Reixac durant la dècada dels anys 1920.
El cas d’aquesta persona (expedient nº 2808, instruït pel Jutjat Militar de Sabadell), és un exemple dels molts escrits que van originar-se a totes les poblacions en finalitzar la Guerra Civil l’any 1939. Era a conseqüència de la depuració que es va exercir sobre “tota persona sospitosa“ d’haver participat o col.laborat contra el G.M.N ( Glorioso Movimiento Nacional). A Montcada, centenars dels seus veïs van ser detinguts molts d’ells condemnats a penes de privació de llibertat (presons, camps de concentració o batallons de treballadors) i alguns també a la pena capital.