26 d’octubre 2009

"HIMNE" d'en F.Ubach i Vinyeta

En una antiga publicació de l’any 1901 “ Lo Pensament Català”, hem trobat un “Himne d’en Francesc Ubach i Vinyeta, il.lustre estiuejant de Montcada i que juntament amb el seu fill van aportar un important patrimoni cultural per a Montcada. Aquest “himne“ publicat va ser amb motiu de la benedicció del Nou Temple de Santa Engràcia, quan encara no havia estat acabada llur construcció.
Reproduïm íntegrament aquesta antiga ressenya periodística de més de 100 anys....

(FOTO: J. Ubach i Vinyeta. Arxiu Biblioteca Nacional de Catalunya - Fons Ubach)




(per veure la imatge molt més gran, "clica" sobre la mateixa)

18 d’octubre 2009

EL MAS DURAN, LA FERRERIA, ETC.

(per veure la imatge més gran cal "clicar" sobre la mateixa)

Vista panoràmica del Mas Duran, la Ferreria, riu Ripoll, Riera Sant Cugat, etc. de l'any 1932, abans que aquesta gran extensió fos en una bona part transformada en "zona militar".La foto esta realitzada des del Turó de Montcada. (autor desconegut, forma part d'un informe realitzat el 10 de maig de 1932, per Marià Faura i Sans, doctor en ciències naturals i l'arquitecte Buenaventura Bassegoda i Muste. Fons documental R.Ramos)

CAN PLA (s. XIX)



Can Pla (s. XIX)

Situada entre les masies de can Pesses i can Fontanet, fou una de les primeres masies del poble de Montcada que es convertí en granja d’aviram. Rep el nom del cognom del seu primer propietari
.